Mijn vader/moeder heeft psychische klachten
Je vader of moeder heeft psychische klachten en je maakt je daar zorgen over. Je vraagt je af of het door jou komt en wat jij kunt doen om de situatie thuis te verbeteren.
Als je vader of moeder psychische problemen heeft, kun je het soms moeilijk hebben. Misschien schaam je je. Het lijkt misschien alsof je vader of moeder zich minder voor jou interesseert. Of snel boos wordt, snel huilt of thuis bijna niks meer doet. Het kan zijn dat jij thuis juist veel gaat doen; boodschappen, wassen, zorgen voor een kleinere broer of zus.
Je bent zeker niet de enige. Van elke 4 kinderen, heeft 1 kind een vader of moeder die (tijdelijk) psychische problemen heeft.
Klachten op een rij
Voorbeelden van klachten die horen bij psychische ziektes zijn
- vaak geen zin om iets te gaan doen, vaak moe zijn
- minder geïnteresseerd zijn in andere mensen
- vaak boos worden of heel boos worden, om kleine dingen
- somber en negatief reageren
- veel huilen
- veel slapen of in bed liggen
- weinig doen in huis aan het huishouden
- geen zin om andere mensen te zien of te bellen
- vaak veel alcohol drinken
Soms denk je misschien dat dit gedrag met jou te maken heeft. Maar dat is dus niet zo. Het komt door de ziekte.
Wat kun je aan jezelf merken door de situatie?
De ene keer ben je misschien boos, de andere keer meer verdrietig. Het is belangrijk om je eigen gevoel serieus te nemen. Hoe voel jij je? Dat is belangrijk.
- Je kunt en mag balen van het gedrag van je vader of moeder. Je kunt ervan balen en tegelijk ook van hem/haar houden.
- Veel jongeren gaan denken dat ze steeds dingen verkeerd doen. Dat is niet zo. Het gedrag van je vader/moeder komt door de ziekte, niet door jou.
- Je praat misschien minder, of voorzichter. Je maakt misschien minder harde grappen en praat minder over moeilijke onderwerpen.
- Misschien probeer je het gedrag van je vader/moeder te verbergen voor anderen. Dat kost veel energie. En is niet nodig. Je kunt anderen beter vertellen welke ziekte je vader of moeder heeft.
Wat kun je zelf doen?
- Blijf niet alleen rondlopen met wat je meemaakt thuis. Probeer erover te praten met een vriendin of vriend.
- Zoek steun bij je andere ouder. Of bij je broer of zus.
- Doe dingen die je leuk vindt of waar je goed in bent. Dat geeft een goed gevoel.
- Verwacht niet van jezelf dat je alles goed kunt doen. Denk niet te lang na over dingen die verkeerd gaan.
- Als je weet wat de ziekte van je vader/moeder is, kun je er beter mee omgaan. Je andere ouder of bijvoorbeeld je huisarts kan vertellen wat de ziekte precies is. Ook op Kopp Support vind je hier informatie over en wat je daar als kind van kan merken.
- Op school is er vaak een vertrouwenspersoon. Dat is een leraar, een psycholoog of een maatschappelijk werker. Je kunt met hem/haar praten. Je ouders hoeven hier niets van te weten.
- Je kunt je mentor vragen of in de schoolgids of op de website van je school kijken.
- Zet noodnummers in je telefoon voor als het mis gaat: 112 en de nummers van mensen die je dan kunt bellen om je te helpen.
Online zelfhulp
Bij Reinier van Arkel kun je voor verschillende problemen een gratis zelfhulptraining volgen via Online Zelfhulp. Je hoeft hiervoor niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse.
Aanbod vanuit Ypse preventie
Piep zei de Muis
Opgroeien in een gezin met een ouder die veel zorgen heeft, is niet gemakkelijk. Of het kind voelt zich thuis niet prettig en mist steun en begrip. Soms draait alles (tijdelijk) om de moeder of vader. Waar sta je dan als kind?
KOPP doe-praatgroep 8 -12
Opgroeien in een gezin met een ouder die veel zorgen heeft, is niet gemakkelijk. Soms draait alles (tijdelijk) om de moeder of vader. Waar sta je dan als kind?
KOPP/KOV jongerengroep 12 - 16 jaar
Opgroeien in een gezin met een ouder die veel zorgen heeft, is niet gemakkelijk. Soms draait alles (tijdelijk) om de moeder of vader. Waar sta je dan als jongere?
KOPP/KOV jongvolwassenen 16 - 23 jaar
Opgroeien in een gezin met een ouder die veel zorgen heeft, is niet gemakkelijk. Soms draait alles (tijdelijk) om de moeder of vader. Waar sta je dan als jongvolwassene?
KOPP/KOV volwassenen
KOPP/KOV voor volwassenen is een training voor volwassenen van wie een ouder of beide ouders psychische of verslavingsproblemen heeft of hebben gehad. Dit is niet gemakkelijk en het heeft veel gevolgen.
Wanneer ga je naar de huisarts?
Als je bovenstaande adviezen hebt opgevolgd, lukt het meestal beter om met de situatie om te gaan. Als je ondersteuning wilt, maak dan een afspraak met je huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar Ypse behandeling.