Ypsebeeld20

Mijn broer/zus heeft psychische klachten of een beperking

Een Brus (BRoer + zUS = BRUS) is iemand die een broer of zus heeft met een psychische kwetsbaarheid of beperking. Deze speciale broers of zussen hebben vaak extra aandacht nodig en vragen meer aanpassingsvermogen van de brus, dat kan soms best lastig zijn. 

Een broer of zus hebben met een psychische kwetsbaarheid of beperking is niet altijd gemakkelijk. Waarschijnlijk heb jij je van jongs af aan al moeten aanpassen aan je broer of zus. Het kan zijn dat je broer of zus bijvoorbeeld speciale regels heeft, niet overal mee naartoe kan of dat jullie snel ruzie krijgen als jullie samen spelen. Ook komt het vaak voor dat je ouder(s) veel aandacht moeten hebben voor je broer of zus, terwijl jij ook graag aandacht wilt krijgen van je ouder(s).

Het kan zijn dat je nu volwassen bent, maar vroeger wel bent opgegroeid met een broer of zus met een psychische kwetsbaarheid of beperking. Of je nu wel of niet meer thuis woont en wat je leeftijd ook is, brus zijn is iets wat ook op latere leeftijd nog gevolgen kan hebben.

Klachten op een rij

Wat kun je zelf doen?

  • Als er lastige situaties met je broer/zus zijn, komt dat niet door jou! Ook voor jou is het soms lastig en het is dus niet raar dat je dan verdrietig, bang of boos bent. 
  • Laat zien wat je voelt en moeilijk vindt. Andere mensen kunnen je dan beter begrijpen en helpen! Praat er met iemand over die weet wat er met je broer/zus aan de hand is, schrijf een verhaal of maak een tekening. 
  • Zeg er rustig wat van als het gedrag van je broer/zus niet fijn is. Stopt het niet, vraag dan een volwassene om hulp! 
  • Doe leuke dingen als het even kan! 
  • Jij bepaalt of je wel/niet over je broer/zus wilt praten 

Online zelfhulp

Bij Reinier van Arkel kun je voor verschillende problemen een gratis zelfhulptraining volgen via Online Zelfhulp. Je hoeft hiervoor niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse.

Kijk op Ypse zelfhulp voor meer informatie

Wanneer ga je naar de huisarts?

Als je bovenstaande adviezen hebt opgevolgd, lukt het meestal beter om met de situatie om te gaan. Als je ondersteuning wilt, maak dan een afspraak met je huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar Ypse behandeling.

Informatie over Ypse behandeling