Ypsebeeld27

Ik wil me voorbereiden op de middelbare school

Je zit op de basisschool in groep 8 en maakt binnenkort de overstap naar de middelbare school. Je vindt dit spannend en ziet er tegenop op naar de middelbare te gaan.

Voor iedereen is de overgang naar de brugklas spannend, dat is heel gewoon en het hoort erbij. De meeste kinderen vinden daar vanzelf hun weg wel in. Maar als je op de basisschool problemen hebt in de omgang met anderen (gepest, verlegen, vaak strijd) is de overgang extra spannend. Je bent dan bang dat dit op de nieuwe school weer gebeurt of je bent extra onzeker of je leuke klasgenoten gaat krijgen.

Als je schooltijd op de basisschool niet zo prettig is geweest, kan het zijn dat je er tegenop ziet om naar de middelbare school te gaan. De school is groter, je moet nieuwe vrienden maken en wennen aan een nieuwe omgeving en nieuwe (en meer) docenten.

Redenen op een rij

Wat kun je zelf doen?

Sta open voor nieuwe mensen 
Het is voor iedereen spannend een nieuwe situatie. Iedereen is (een beetje) zenuwachtig. Door open en eerlijk te communiceren maak je gemakkelijk contact met anderen waardoor je leuke nieuwe vriendschappen kunt maken. 

Gebruik je kluisje
Op die manier heb je altijd de juiste spullen bij je. Laat niks in je kluisje liggen wat mee naar huis moet of andersom. Vergeet je boeken niet die je thuis nodig hebt om je huiswerk te doen en neem ook je gymkleren weer mee zodat je die kunt wassen. 

Doe je best, meer kun je niet doen
Let op in de lessen, hou rekening met de schoolregels en maak geen ruzie met de leraren. Je kunt je huiswerk zo goed mogelijk doen door een goede planning. Probeer niet té hard te blokken, het is belangrijk om ook tijd over te houden voor de leuke dingen. 

Ontwikkel jezelf
Alle nieuwe invloeden kun je gebruiken om je talenten en je vaardigheden te verbeteren. Nieuwe mensen geven altijd weer nieuwe ideeën waardoor je beter kunt worden in de dingen die je leuk en belangrijk vindt. 

Schaam je niet
In de pubertijd verandert je lichaam en iedereen moet hiermee leren omgaan. Op school in de lessen, maar ook in de kleedkamers van de gymlokalen hoef je je niet te schamen. Kijk je op tegen de leerlingen in de bovenbouw? Ook zij zijn ooit brugklasser geweest dus zij weten hoe het voelt. Ze bijten niet dus schaam je ook niet. 

Vraag hulp als je het nodig hebt
Als dingen niet lukken of het loopt even niet, aarzel niet om hulp te vragen. Misschien kan je mentor je helpen? Of je ouders of iemand anders? Of misschien dat je samen met vrienden elkaar kunt helpen? Laat het probleem niet groter worden dan het is. 

Accepteer ook de moeilijke momenten
Het is heus niet elke dag rozengeur en maneschijn. Soms kun je gewoon balen of een rotdag hebben. Dat is niet erg, het hoort er ook bij. Laat dat gevoel er gewoon zijn en doe wat je het liefste doet op zo’n dag. Dat geeft je de ruimte om de volgende dag weer een nieuwe start te kunnen maken. 

Stop pesten
Ga niet mee in het (groeps)gedrag bij pesten, maar probeer het eerder te doorbreken. Als dat niet lukt, geef het aan bij je mentor. Probeer vooral niet om dingen tegen je gevoel in te doen. Let op dat je niet meedoet met meepraten en roddelen – jij zou het zelf ook niet leuk vinden als het over jou zou gaan. 

Blijf wie je bent
Omdat je omgeving verandert, betekent het niet dat jij óók moet veranderen. Als je je alleen voelt en je het idee hebt dat je een buitenstaander bent, bedenk je dan maar dat er altijd mensen zijn die op jou lijken en die naar je toe zullen trekken. Maak je geen zorgen over erbij horen, het hebben van genoeg vrienden of van een vriendje/vriendinnetje. Zolang je blijft wie je bent, zullen de juiste mensen jou ook vinden. 

Heb plezier! 
De start van de middelbare school is spannend, maar het kan de start van een fantastische tijd worden. Je kunt goede vrienden maken, leuke dingen doen en mooie avonturen beleven. Geniet van alles en maak er een toptijd van. Veel plezier!

Tips voor familie