Ik wil me voorbereiden op de middelbare school
Je zit op de basisschool in groep 8 en maakt binnenkort de overstap naar de middelbare school. Je vindt dit spannend en ziet er tegenop op naar de middelbare te gaan.
Voor iedereen is de overgang naar de brugklas spannend, dat is heel gewoon en het hoort erbij. De meeste kinderen vinden daar vanzelf hun weg wel in. Maar als je op de basisschool problemen hebt in de omgang met anderen (gepest, verlegen, vaak strijd) is de overgang extra spannend. Je bent dan bang dat dit op de nieuwe school weer gebeurt of je bent extra onzeker of je leuke klasgenoten gaat krijgen.
Als je schooltijd op de basisschool niet zo prettig is geweest, kan het zijn dat je er tegenop ziet om naar de middelbare school te gaan. De school is groter, je moet nieuwe vrienden maken en wennen aan een nieuwe omgeving en nieuwe (en meer) docenten.
Redenen op een rij
Als je van groep 8 naar de middelbare school gaat, kunnen er verschillende redenen zijn waarom je dit spannend vindt
- je wordt gepest en geplaagd op de basisschool
- je vindt het moeilijk om vrienden te maken
- je voelt je vaak onzeker op school
- je staat vaak alleen op het schoolplein
- je durft niet voor jezelf op te komen
- je hebt vaak ruzie
Wat kun je zelf doen?
Sta open voor nieuwe mensen
Het is voor iedereen spannend een nieuwe situatie. Iedereen is (een beetje) zenuwachtig. Door open en eerlijk te communiceren maak je gemakkelijk contact met anderen waardoor je leuke nieuwe vriendschappen kunt maken.
Gebruik je kluisje
Op die manier heb je altijd de juiste spullen bij je. Laat niks in je kluisje liggen wat mee naar huis moet of andersom. Vergeet je boeken niet die je thuis nodig hebt om je huiswerk te doen en neem ook je gymkleren weer mee zodat je die kunt wassen.
Doe je best, meer kun je niet doen
Let op in de lessen, hou rekening met de schoolregels en maak geen ruzie met de leraren. Je kunt je huiswerk zo goed mogelijk doen door een goede planning. Probeer niet té hard te blokken, het is belangrijk om ook tijd over te houden voor de leuke dingen.
Ontwikkel jezelf
Alle nieuwe invloeden kun je gebruiken om je talenten en je vaardigheden te verbeteren. Nieuwe mensen geven altijd weer nieuwe ideeën waardoor je beter kunt worden in de dingen die je leuk en belangrijk vindt.
Schaam je niet
In de pubertijd verandert je lichaam en iedereen moet hiermee leren omgaan. Op school in de lessen, maar ook in de kleedkamers van de gymlokalen hoef je je niet te schamen. Kijk je op tegen de leerlingen in de bovenbouw? Ook zij zijn ooit brugklasser geweest dus zij weten hoe het voelt. Ze bijten niet dus schaam je ook niet.
Vraag hulp als je het nodig hebt
Als dingen niet lukken of het loopt even niet, aarzel niet om hulp te vragen. Misschien kan je mentor je helpen? Of je ouders of iemand anders? Of misschien dat je samen met vrienden elkaar kunt helpen? Laat het probleem niet groter worden dan het is.
Accepteer ook de moeilijke momenten
Het is heus niet elke dag rozengeur en maneschijn. Soms kun je gewoon balen of een rotdag hebben. Dat is niet erg, het hoort er ook bij. Laat dat gevoel er gewoon zijn en doe wat je het liefste doet op zo’n dag. Dat geeft je de ruimte om de volgende dag weer een nieuwe start te kunnen maken.
Stop pesten
Ga niet mee in het (groeps)gedrag bij pesten, maar probeer het eerder te doorbreken. Als dat niet lukt, geef het aan bij je mentor. Probeer vooral niet om dingen tegen je gevoel in te doen. Let op dat je niet meedoet met meepraten en roddelen – jij zou het zelf ook niet leuk vinden als het over jou zou gaan.
Blijf wie je bent
Omdat je omgeving verandert, betekent het niet dat jij óók moet veranderen. Als je je alleen voelt en je het idee hebt dat je een buitenstaander bent, bedenk je dan maar dat er altijd mensen zijn die op jou lijken en die naar je toe zullen trekken. Maak je geen zorgen over erbij horen, het hebben van genoeg vrienden of van een vriendje/vriendinnetje. Zolang je blijft wie je bent, zullen de juiste mensen jou ook vinden.
Heb plezier!
De start van de middelbare school is spannend, maar het kan de start van een fantastische tijd worden. Je kunt goede vrienden maken, leuke dingen doen en mooie avonturen beleven. Geniet van alles en maak er een toptijd van. Veel plezier!
Tips voor familie
Hoe kun je als ouder je kind ondersteunen?
Maak samen de rit naar school
Wanneer je een school kiest, is het goed om Open Dagen te bezoeken. Dan kun je de sfeer proeven en vragen stellen aan leraren en leerlingen. Bovendien krijgt je kind dan al het idee hoe de school in elkaar zit. Nadat jouw kind zijn of haar keuze heeft gemaakt, is het een goed idee om de school vaker te bezoeken. Soms kun je zelfs een proefles volgen. Je kunt er in de zomervakantie een keer samen naartoe te fietsen. Zodat jouw kind vertrouwd raakt met de route.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Voordat de eerste schooldag begint, moet je al aan het werk. Je moet het nodige kopen: schoolboeken, schriften (met lijntjes en ruitjes), een etui (vaak met passer en geodriehoek), een rekenmachine, een agenda, misschien een laptop en een tas waarin alles past. Samen met je kind ga je na of je alles hebt. Je kunt even door de boeken bladeren om te kijken wat voor soort lessen je kunt verwachten. En misschien heb je ook zin om te helpen bij het kaften.
Zorg voor voldoende rust
Tijdens de eerste schoolweek gaat het om kennismaking. De kennismaking met de school, met de leraren en vooral met de andere leerlingen. Vaak organiseren scholen een introductieweek. Veel huiswerk is er dan nog niet, maar de indrukken tijdens die eerste schoolweek kunnen indrukwekkend zijn. Het is daarom verstandig om thuis voor rust te zorgen. Om tijdens die eerste dagen op tijd naar bed te gaan om in het ritme te komen. Zodat, als het écht gaat beginnen, jouw kind goed uitgerust is.
Help met (het plannen van) huiswerk
De meeste basisscholen doen niet echt aan huiswerk, behalve misschien topografie. Op de meeste middelbare scholen is dat wel anders. En dat kan wennen zijn. Veel scholen geven de mogelijkheid om op school huiswerk te maken. Ze helpen vaak ook bij het plannen ervan. Maar voor veel kinderen is het vooral in het begin moeilijk te overzien hoe ze hun tijd moet indelen. Veel kinderen moeten ook echt leren hoe ze moeten leren. Sommigen gaan er zonder zorgen mee om, anderen juist iets te fanatiek. Jij kunt in die eerste weken helpen om de juiste balans te vinden.
Blijf betrokken
Elke middelbare school is zich ervan bewust dat de stap naar de middelbare groot is. Als ouder krijg je vaak de mogelijkheid om in die eerste weken kennis te maken met de school en met de mentor van je kind. Dan krijg je ook wat uitgebreider te horen wat er van jou als ouder wordt verwacht. Daarnaast heeft elke school tegenwoordig een online hulpmiddel (zoals Magister) waarin de cijfers, de afwezigheid en het rooster worden bijgehouden. Als ouder biedt dit jou de mogelijkheid om mee te kijken en zo op de hoogte blijven van de voortgang. Maar laat het daar niet bij, luister ook naar je kind en vraag hoe het gaat. Succes!