Ypsebeeld9

Ik wil graag weten of ik ADHD heb en hier behandeling voor krijgen

Denk je dat je ADHD hebt? Ga dan naar de huisarts of jeugdarts. Hij of zij kan je naar een psycholoog verwijzen. Die kan een test afnemen en bepalen of je een vorm van ADHD hebt. 

Als je ADHD hebt dan ben je vaak druk en snel afgeleid. ADHD betekent aandachtstekorthyperactiviteit-stoornis. Dit betekent dat iemand aandachtsproblemen heeft en hyperactief is. Dit komt door een kleine afwijking in de hersenen. De hersenen van iemand met ADHD reageren sneller op prikkels. Dit kan ervoor zorgen dat je moeilijk de aandacht voor iets kunt vasthouden en snel afgeleid bent. Maar je kunt ook impulsief zijn, dingen doen zonder eerst hierover na te denken. En vaak ben je ook lichamelijk onrustig.

ADHD is meestal aangeboren. Wanneer je ouders of misschien je broers en zussen ADHD hebben, dan is de kans groter dat je het ook krijgt.

Klachten op een rij

Sommige mensen met ADHD hebben het meest last van de concentratieproblemen, bij anderen is de hyperactiviteit of de impulsiviteit meer aanwezig. Niet iedereen met ADHD heeft dus precies dezelfde problemen.

Wat kun je zelf doen?

  • Maak een schema met tijdsblokken van een half uur voor de hele dag. Ook rusttijden en pauzes plan je in zodat elk blok gepland is 
  • Als voor jou visuele aanwijzingen goed werken, gebruik dan kleuren in je dagschema. Bijvoorbeeld rusttijden kun je groen maken en werktijden of schooltijden blauw en de sportclub oranje 
  • Als jou vaak iets te binnen schiet, je iets nieuws bedenkt of verzint, schrijf het meteen op. Op die manier kun je het later weer teruglezen. Gebruik je telefoon hiervoor of zorg dat je een notitieblokje bij je hebt  
  • Blijf praten met de mensen in je omgeving. Ook het contact met andere mensen met ADHD, lotgenotencontact, kan je helpen 

Online zelfhulp

Bij Ypse kun je voor verschillende problemen een gratis zelfhulptraining volgen via Online Zelfhulp. Je hoeft hiervoor niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse.

Kijk op Ypse zelfhulp voor meer informatie 

Wanneer ga je naar de huisarts?

Als je bovenstaande adviezen hebt opgevolgd, lukt het meestal beter om met de situatie om te gaan. Als je ondersteuning, maak dan een afspraak met je huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar Ypse behandeling.

Ypse behandeling biedt diagnostiek naar ADHD en kortdurende behandeling bestaande uit vaardigheidstraining. 

Informatie over Ypse behandeling

Steun voor familie en naasten