Ik wil graag weten of ik ADHD heb en hier behandeling voor krijgen
Denk je dat je ADHD hebt? Ga dan naar de huisarts of jeugdarts. Hij of zij kan je naar een psycholoog verwijzen. Die kan een test afnemen en bepalen of je een vorm van ADHD hebt.
Als je ADHD hebt dan ben je vaak druk en snel afgeleid. ADHD betekent aandachtstekorthyperactiviteit-stoornis. Dit betekent dat iemand aandachtsproblemen heeft en hyperactief is. Dit komt door een kleine afwijking in de hersenen. De hersenen van iemand met ADHD reageren sneller op prikkels. Dit kan ervoor zorgen dat je moeilijk de aandacht voor iets kunt vasthouden en snel afgeleid bent. Maar je kunt ook impulsief zijn, dingen doen zonder eerst hierover na te denken. En vaak ben je ook lichamelijk onrustig.
ADHD is meestal aangeboren. Wanneer je ouders of misschien je broers en zussen ADHD hebben, dan is de kans groter dat je het ook krijgt.
Klachten op een rij
Sommige mensen met ADHD hebben het meest last van de concentratieproblemen, bij anderen is de hyperactiviteit of de impulsiviteit meer aanwezig. Niet iedereen met ADHD heeft dus precies dezelfde problemen.
Wanneer je met ADHD last hebt van concentratieproblemen herken je de volgende verschijnselen
- snel afgeleid zijn
- moeite hebben met details
- slordigheidsfouten maken
- niet goed luisteren
- alles tegelijk willen doen
- vergeetachtig zijn
- dingen kwijt zijn
Met ADHD kun je gemakkelijker de aandacht houden bij dingen die je interessant vindt. Concentratie is dus niet altijd een probleem!
Wanneer je met ADHD last hebt van hyperactiviteit herken je de volgende verschijnselen:
- niet stil kunnen zitten
- steeds met handen en voeten bewegen
- steeds een gevoel van innerlijke rusteloosheid
- niet kunnen stoppen met praten
- blijven doorgaan
- moeite hebben met ontspannen
Wanneer je met ADHD last hebt van impulsiviteit herken je de volgende verschijnselen:
- niet denken, maar doen
- al antwoord geven op een vraag voordat die vraag is afgemaakt
- in een opwelling geld uitgeven of gokken
- impulsief relaties aangaan of verbreken
- impulsief banen accepteren of ontslag nemen
Wat kun je zelf doen?
- Maak een schema met tijdsblokken van een half uur voor de hele dag. Ook rusttijden en pauzes plan je in zodat elk blok gepland is
- Als voor jou visuele aanwijzingen goed werken, gebruik dan kleuren in je dagschema. Bijvoorbeeld rusttijden kun je groen maken en werktijden of schooltijden blauw en de sportclub oranje
- Als jou vaak iets te binnen schiet, je iets nieuws bedenkt of verzint, schrijf het meteen op. Op die manier kun je het later weer teruglezen. Gebruik je telefoon hiervoor of zorg dat je een notitieblokje bij je hebt
- Blijf praten met de mensen in je omgeving. Ook het contact met andere mensen met ADHD, lotgenotencontact, kan je helpen
Online zelfhulp
Bij Ypse kun je voor verschillende problemen een gratis zelfhulptraining volgen via Online Zelfhulp. Je hoeft hiervoor niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse.
Wanneer ga je naar de huisarts?
Als je bovenstaande adviezen hebt opgevolgd, lukt het meestal beter om met de situatie om te gaan. Als je ondersteuning, maak dan een afspraak met je huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar Ypse behandeling.
Ypse behandeling biedt diagnostiek naar ADHD en kortdurende behandeling bestaande uit vaardigheidstraining.
Aanbod online cursussen onder begeleiding
E-health jongeren
E-health voor jongeren onder begeleiding of door zelfhulp waarmee je weer meer grip krijgt op je eigen gezondheid en geluk.
E-health volwassenen
E-health voor volwassenen onder begeleiding of door zelfhulp waarmee je weer meer grip krijgt op je eigen gezondheid en geluk.
Steun voor familie en naasten
Tips voor familie en naasten
- Blijf communiceren. Probeer je naaste met ADHD te begrijpen, maar geef ook jouw wensen aan. Communiceren voorkomt misverstanden en teleurstellingen
- Zoek samen naar een duidelijke oplossing bij een probleem die je beiden goed vindt
- Vaak zijn mensen met ADHD creatief en origineel in hun doen en laten. Koester die kanten ook zodat je de mindere momenten ook aankunt
- Net als iedereen is ook iemand met ADHD verantwoordelijk voor zijn eigen daden en gedrag. Als iemand een afspraak niet nakomt, kun je hier gewoon iets van zeggen
- Soms lopen dingen anders dan je verwacht. Soms is het beter dit te accepteren en je te laten verrassen
Naasten centraal
Naasten Centraal ondersteunt familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Heb jij in je familie of directe omgeving ook daarmee te maken? Misschien wordt het je soms te veel en ben je op zoek naar hulp? Met onze ervaringsdeskundigheid helpen wij jou weer op weg.
Familie en naasten bij Ypse
Mentale klachten kunnen ingrijpend zijn voor de cliënt en de omgeving. Ypse informeert en betrekt familie zo goed mogelijk bij de behandeling. De kwaliteit van de behandeling kan daardoor flink verbeteren.