Ypsebeeld12

Ik wil beter omgaan met mijn naaste met psychische klachten

Als er iemand in jouw directe omgeving leeft met een psychische kwetsbaarheid, dan kan dat ook op jouw leven invloed hebben.

Als naaste neem je, vaak onbewust, een bepaalde rol op je. Deze rol is bedoeld om het evenwicht binnen de relatie of het gezin te herstellen. Terwijl sommige mensen overbezorgd worden en alles willen controleren, willen anderen juist afstand. Hoe je reageert maakt niet uit, je kunt je te maken krijgen met spanningen, verdriet, strijd, onbegrip en uitdagende situaties. Het is belangrijk om er voor je naaste te zijn, maar ook om je eigen grenzen aan te geven en te kiezen wat het beste voor jou is.

De moeilijke situaties, zorgen en extra taken die je mogelijk overneemt, kunnen je veerkracht verminderen. Dit kan ervoor zorgen dat je het lastiger vindt om voor jezelf te zorgen of van het leven te genieten. Op zo'n moment kun je spreken van overbelasting. Door aan je eigen vaardigheden te werken, kun je voorkomen dat je snel overbelast bent. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen en te kijken hoe je met naaste wilt omgaan. Dit kan uiteindelijk ook een positieve invloed hebben op de persoon met de psychische kwetsbaarheid.

Kinderen van ouders met psychische problemen groeien vaak op in een gespannen thuissituatie. Het is niet eenvoudig om op te groeien in een gezin waar een ouder veel zorgen heeft. Dit kan de sfeer in huis beïnvloeden en ervoor zorgen dat het kind zich thuis ongemakkelijk voelt, zich zorgen maakt, zich als een ouder gaat gedragen of weinig steun en begrip ervaart.

Klachten op een rij

Wat kun je zelf doen?

Deze inhoud kan vanwege de huidige cookie-instellingen niet weergegeven worden.

Om deze inhoud te kunnen zien, verander je cookie-instellingen.

Film van Naasten in kracht: Voor jezelf zorgen

Maak tijd voor jezelf
Plan elke week minstens één of meer activiteiten die je prettig vindt.

Blijf onder de mensen
Contact met andere mensen geeft plezier en afleiding. Het voorkomt dat je wereld klein en eenzaam wordt. Blijf andere mensen ontmoeten. Houd contact met je vrienden en kennissen. 

Zorg voor je lijf
Als je lichamelijk lekker in je vel zit, kun je meer aan. Probeer goed te slapen, te eten en voldoende te bewegen. Pas op met alcohol en drugs.

Houd de vinger aan de pols
Hoe gaat het met je? Kun je de zorg nog aan? Of is het tijd om iets te veranderen of hulp te zoeken.

Praat
Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Vertel wat je bezighoudt of waar je je zorgen over maakt. Praten lucht op en misschien heeft iemand anders wel goede raad. Zoek lotgenotencontact: mensen die in eenzelfde situatie zitten als jij.

Kijk naar wat er wel goed gaat
De manier waarop je tegen jezelf praat heeft invloed op je gedachten en hoe je je voelt. Kijk dus vooral naar wat er wel goed gaat. Schrijf elke dag twee voorbeelden van wat er goed is gegaan en waar je dankbaar voor bent. Kijk na een paar weken hoe dat voor jou is geweest.

Bron: www.naasteninkracht.nl

Zelfmoordpreventie: 0800-0113
Denkt iemand in jouw omgeving aan zelfdoding? Twijfel dan niet om contact op te nemen met de gratis telefoonlijn 0800-0113 zelfmoordpreventie voor advies en een luisterend oor.  Op de website is ook meer informatie voor naasten te vinden.

Informatie voor naasten van 113 

Online zelfhulp

Bij Reinier van Arkel kun je voor verschillende problemen een gratis zelfhulptraining volgen via Online Zelfhulp. Je hoeft hiervoor niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse.

Kijk op Ypse zelfhulp voor meer informatie 

Aanbod vanuit Ypse preventie

Psychische kwetsbaarheid in de naaste omgeving

Wanneer iemand in jouw naaste omgeving last heeft van psychische klachten kan dit ook invloed hebben op jouw eigen leven.

icon-person Volwassenen (23+)
icon-location Bernheze, Boekel, Boxtel, Den Bosch, Land van Cuijk, Maasdriel, Maashorst, Meierijstad, Oss, Sint-Michielsgestel, Vught, Zaltbommel

Naasten van mensen die een suïcidepoging hebben gedaan

Als een kind, ouder, partner, broer, zus of vriend(i) een suïcidepoging heeft gedaan, is dat zeer ingrijpend. De ondersteuningsgroep ‘Verder gaan na een suïcidepoging’ kan je helpen hiermee om te gaan.  

icon-person Volwassenen (23+)
icon-location Bernheze, Boekel, Land van Cuijk, Maashorst, Oss

E-health jongeren

E-health voor jongeren onder begeleiding of door zelfhulp waarmee je weer meer grip krijgt op je eigen gezondheid en geluk. 

icon-person Jongeren (12 - 16)
icon-location Bernheze, Boekel, Boxtel, Den Bosch, Land van Cuijk, Maasdriel, Maashorst, Meierijstad, Oss, Sint-Michielsgestel, Vught, Zaltbommel

E-health volwassenen

E-health voor volwassenen onder begeleiding of door zelfhulp waarmee je weer meer grip krijgt op je eigen gezondheid en geluk. 

icon-person Volwassenen (23+)
icon-location Bernheze, Boekel, Boxtel, Den Bosch, Land van Cuijk, Maasdriel, Maashorst, Meierijstad, Oss, Sint-Michielsgestel, Vught, Zaltbommel

KOPP doe-praatgroep 8 -12

Opgroeien in een gezin met een ouder die veel zorgen heeft, is niet gemakkelijk. Soms draait alles (tijdelijk) om de moeder of vader. Waar sta je dan als kind? 

icon-person Kinderen (5 -12)
icon-location Den Bosch, Sint-Michielsgestel, Vught, Meierijstad, Land van Cuijk, Maashorst, Boekel, Oss, Bernheze, Maasdriel, Zaltbommel, Boxtel

KOPP/KOV jongerengroep 12 - 16 jaar

Opgroeien in een gezin met een ouder die veel zorgen heeft, is niet gemakkelijk. Soms draait alles (tijdelijk) om de moeder of vader. Waar sta je dan als jongere? 

icon-person Jongeren (12 - 16)
icon-location Den Bosch, Bernheze, Boxtel, Boekel, Maasdriel, Maashorst, Meierijstad, Land van Cuijk, Sint-Michielsgestel, Oss, Zaltbommel, Vught

KOPP/KOV jongvolwassenen 16 - 23 jaar

Opgroeien in een gezin met een ouder die veel zorgen heeft, is niet gemakkelijk. Soms draait alles (tijdelijk) om de moeder of vader. Waar sta je dan als jongvolwassene?

icon-person Jongvolwassenen (16 -23)
icon-location Boxtel, Sint-Michielsgestel, Den Bosch, Vught, Maashorst, Boekel

KOPP/KOV volwassenen

KOPP/KOV voor volwassenen is een training voor volwassenen van wie een ouder of beide ouders psychische of verslavingsproblemen heeft of hebben gehad. Dit is niet gemakkelijk en het heeft veel gevolgen.

icon-person Volwassenen (23+)
icon-location Den Bosch, Bernheze, Boekel, Boxtel, Land van Cuijk, Maashorst, Oss, Sint-Michielsgestel, Vught

Wanneer ga je naar de huisarts?

Als je bovenstaande adviezen hebt opgevolgd, lukt het meestal beter om hier mee om te gaan. Als je ondersteuning wilt, maak dan een afspraak met je huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar Ypse behandeling.

Informatie over Ypse behandeling

Steun voor familie en naasten