Ypsebeeld12

Ik wil beter met mijn emoties om kunnen gaan

Ik ervaar zoveel verschillende emoties en weet niet goed hoe ik daarmee om moet gaan. 

Iedereen heeft emoties. Sommige emoties zoals blijdschap of geluk zijn gemakkelijk om mee om te gaan. Andere emoties zoals angst, boosheid of verdriet zijn lastiger. Of je nu te maken hebt met boosheid, een somber gevoel of frustraties, het is belangrijk dat je goed kunt omgaan met emoties die lijden veroorzaken. Voor korte maar ook voor langere tijd. 

Klachten op een rij

Wat kun je zelf doen

Beter omgaan met emoties is een belangrijk onderdeel van je welzijn. Emoties zijn natuurlijk en menselijk, maar soms kunnen ze overweldigend zijn. Hier zijn enkele tips om beter met emoties om te gaan: 

  • Erken je emoties: sta jezelf toe om je emoties te voelen en te erkennen. Het is normaal om verdrietig, boos, blij of angstig te zijn. Onderdruk ze niet. 
  • Ademhalingsoefeningen: diepe ademhaling kan helpen om je zenuwstelsel te kalmeren. Probeer diep in te ademen door je neus, je buik op te blazen en langzaam uit te ademen door je mond. 
  • Mindfulness en meditatie: deze technieken kunnen je helpen om in het moment te zijn en je bewust te worden van je emoties zonder oordeel. 
  • Zoek sociale steun: praat met vrienden, familie of een therapeut. Het delen van je gevoelens kan opluchting bieden en je helpen omgaan met wat je doormaakt. 
  • Beweging: fysieke activiteit kan je humeur verbeteren en stress verminderen. Ga wandelen, joggen, dansen of doe aan yoga. 
  • Schrijf je emoties op: houd een dagboek bij waarin je je gevoelens en gedachten opschrijft. Dit kan helpen om je emoties te verwerken. 
  • Zorg voor jezelf: eet gezond, slaap voldoende en vermijd overmatig gebruik van alcohol of drugs. 
  • Onthoud dat het normaal is om emoties te ervaren en dat het oké is om hulp te zoeken als je het moeilijk hebt. Je bent niet alleen!
  • Ga gevoelens niet uit de weg. Probeer je emoties niet uit de weg te gaan, maar ga ze onderzoekend tegemoet. Dat maakt de emoties minder beangstigend en het zorgt ervoor dat je wat kunt leren van je emoties. 
  • Oordeel niet te snel over je gevoelens: veel mensen zijn geneigd om hun gevoelens te veroordelen. “Waarom ben je nu weer zo verdrietig” of “je hoeft toch niet zo bang te zijn!”. Dat zorgt ervoor dat gevoelens er niet mogen zijn. Probeer gevoelens te accepteren zoals ze komen. Welk gevoel je hebt kun je niet beïnvloeden, hoe je ermee omgaat wel. 
  • Kijk of je connecties kunt vinden tussen je gevoel en je gedachten. Als je eenmaal gevoelens van een afstandje kunt bekijken, kun je jezelf afvragen: “Waarom ben ik hier nu zo bang voor?” of “Wat maakt me nu precies zo angstig in deze situatie?” 
  • Geef aandacht aan je lichaam, gevoelens zijn voor een deel ook lichamelijk. Voel je spanning vooral in je maag? Of komt het op in je borst? Dit soort zaken kunnen je meer een inkijk geven in je eigen emoties, maar ook in de emoties van anderen. 

Online zelfhulp

Bij Ypse kun je voor verschillende problemen een gratis zelfhulptraining volgen via Online Zelfhulp. Je hoeft hiervoor niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse.

Kijk op Ypse zelfhulp voor meer informatie 

Aanbod vanuit Ypse preventie

STARR

Voor jongeren met (milde) somberheidsklachten die last hebben van piekeren, zich down voelen of weinig interesse kunnen opbrengen voor de dingen om hen heen.

icon-person Jongeren (12 - 16)
icon-location Bernheze, Boekel, Boxtel, Den Bosch, Land van Cuijk, Maasdriel, Maashorst, Meierijstad, Oss, Sint-Michielsgestel, Vught, Zaltbommel

Rots en Water

Voor kinderen of jongeren die weinig controle hebben over hun eigen gedrag.

icon-person Kinderen (5 -12), Jongeren (12 - 16)
icon-location Boxtel, Den Bosch, Sint-Michielsgestel, Vught

Alles kidzzz

Voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool is het leven meestal spannend en leuk. Maar niet voor iedereen.

icon-person Kinderen (5 -12)
icon-location Den Bosch, Boxtel, Meierijstad, Sint-Michielsgestel, Vught

Power Kidzzz

De bovenbouw van de basisschool kan een spannende en avontuurlijke periode zijn.

icon-person Kinderen (5 -12)
icon-location Boxtel, Den Bosch, Sint-Michielsgestel, Vught

E-health jongeren

E-health voor jongeren onder begeleiding of door zelfhulp waarmee je weer meer grip krijgt op je eigen gezondheid en geluk. 

icon-person Jongeren (12 - 16)
icon-location Bernheze, Boekel, Boxtel, Den Bosch, Land van Cuijk, Maasdriel, Maashorst, Meierijstad, Oss, Sint-Michielsgestel, Vught, Zaltbommel

E-health volwassenen

E-health voor volwassenen onder begeleiding of door zelfhulp waarmee je weer meer grip krijgt op je eigen gezondheid en geluk. 

icon-person Volwassenen (23+)
icon-location Bernheze, Boekel, Boxtel, Den Bosch, Land van Cuijk, Maasdriel, Maashorst, Meierijstad, Oss, Sint-Michielsgestel, Vught, Zaltbommel

Wanneer ga je naar de huisarts?

Als je bovenstaande adviezen hebt opgevolgd, lukt het meestal beter om met je emoties om te gaan. Als je ondersteuning wilt bij het omgaan met je emoties, maak dan een afspraak met je huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar Ypse behandeling.

Informatie over Ypse behandeling

Steun voor familie en naasten