Ypsebeeld21

Ik wil beter grenzen kunnen aangeven

Soms doet een ander iets wat je niet prettig vindt. Hij of zij gaat over je grenzen heen. Wanneer je je grenzen aangeeft, maak je duidelijk wat je wel en niet wilt. 

Je grenzen aangeven gaat er niet zozeer over dat je ‘nee’ zegt tegen de ander, maar dat je ‘ja’ zegt tegen jezelf. Als je regelmatig over je grenzen heen (laat) gaan, loop je het risico hierdoor overbelast te raken.

klachten op een rij

Wat kun je zelf doen?

  • Het aangeven van grenzen gebeurt met een ik-boodschap. Je beschrijft concreet het gedrag of de vraag van de ander en het effect ervan op jou. Daarna geef je aan wat je voorkeur heeft.
  • Beschrijf wat je niet wilt of kunt op een geschikt moment, zodat je rustig kunt uitleggen waarom je deze grens stelt en het belang ervan voor jou.
  • Stel enkel grenzen die je daadwerkelijk kunt handhaven.
  • Het kan nodig zijn om je grenzen meerdere keren te verduidelijken.
  • Houd rekening met het feit dat het stellen van grenzen aanvankelijk (extreme) reacties kan veroorzaken bij de ander.

Bron: Naasten in Kracht

Voor tips om je grenzen te leren kennen en aan te geven verwijzen wij naar de folder van Mind. 

Deze kun je downloaden via deze link

Online zelfhulp

Bij Reinier van Arkel kun je voor verschillende problemen een gratis zelfhulptraining volgen via Online Zelfhulp. Je hoeft hiervoor niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse.

Kijk op Ypse zelfhulp voor meer informatie 

Wanneer ga je naar de huisarts?

Als je bovenstaande adviezen hebt opgevolgd, lukt het meestal beter om hier mee om te gaan. Als je ondersteuning wilt, maak dan een afspraak met je huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar Ypse behandeling.

Informatie over Ypse behandeling

Steun voor familie en naasten