Ik wil beter grenzen kunnen aangeven
Soms doet een ander iets wat je niet prettig vindt. Hij of zij gaat over je grenzen heen. Wanneer je je grenzen aangeeft, maak je duidelijk wat je wel en niet wilt.
Je grenzen aangeven gaat er niet zozeer over dat je ‘nee’ zegt tegen de ander, maar dat je ‘ja’ zegt tegen jezelf. Als je regelmatig over je grenzen heen (laat) gaan, loop je het risico hierdoor overbelast te raken.
klachten op een rij
Als je je grenzen niet bewaakt
- Je hebt het gevoel dat je regelmatig dingen doet, die je eigenlijk niet of anders had gewild
- Je hebt het gevoel dat je meer voor de ander klaarstaat en je eigen wensen opzijzet
- Je kunt je overbelast voelen
Wat kun je zelf doen?
- Het aangeven van grenzen gebeurt met een ik-boodschap. Je beschrijft concreet het gedrag of de vraag van de ander en het effect ervan op jou. Daarna geef je aan wat je voorkeur heeft.
- Beschrijf wat je niet wilt of kunt op een geschikt moment, zodat je rustig kunt uitleggen waarom je deze grens stelt en het belang ervan voor jou.
- Stel enkel grenzen die je daadwerkelijk kunt handhaven.
- Het kan nodig zijn om je grenzen meerdere keren te verduidelijken.
- Houd rekening met het feit dat het stellen van grenzen aanvankelijk (extreme) reacties kan veroorzaken bij de ander.
Bron: Naasten in Kracht
Voor tips om je grenzen te leren kennen en aan te geven verwijzen wij naar de folder van Mind.
Online zelfhulp
Bij Reinier van Arkel kun je voor verschillende problemen een gratis zelfhulptraining volgen via Online Zelfhulp. Je hoeft hiervoor niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse.
Aanbod vanuit Ypse preventie
Rots en Water
Voor kinderen of jongeren die weinig controle hebben over hun eigen gedrag.
Psychische kwetsbaarheid in de naaste omgeving
Wanneer iemand in jouw naaste omgeving last heeft van psychische klachten kan dit ook invloed hebben op jouw eigen leven.
E-health jongeren
E-health voor jongeren onder begeleiding of door zelfhulp waarmee je weer meer grip krijgt op je eigen gezondheid en geluk.
E-health volwassenen
E-health voor volwassenen onder begeleiding of door zelfhulp waarmee je weer meer grip krijgt op je eigen gezondheid en geluk.
Wanneer ga je naar de huisarts?
Als je bovenstaande adviezen hebt opgevolgd, lukt het meestal beter om hier mee om te gaan. Als je ondersteuning wilt, maak dan een afspraak met je huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar Ypse behandeling.
Steun voor familie en naasten
Naasten centraal
Naasten Centraal ondersteunt familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Heb jij in je familie of directe omgeving ook daarmee te maken? Misschien wordt het je soms te veel en ben je op zoek naar hulp? Met onze ervaringsdeskundigheid helpen wij jou weer op weg.
Familie en naasten bij Ypse
Mentale klachten kunnen ingrijpend zijn voor de cliënt en de omgeving. Ypse informeert en betrekt familie zo goed mogelijk bij de behandeling. De kwaliteit van de behandeling kan daardoor flink verbeteren.