Maaike heeft het traject herstel en ondersteuning gevolgd

Ypsebeeld18
Maaike is vanuit de polikliniek volwassenen van Reinier van Arkel doorverwezen naar Ypse. Bij Ypse kon Maaike specifiek werken aan terugvalpreventie. "Ik had nog nooit van Ypse gehoord en in eerste instantie was ik terughoudend over nog meer therapie."

In 2022 is Maaike vanuit de polikliniek volwassenen van Reinier van Arkel doorverwezen naar Ypse. Maaike: "Op de polikliniek heb ik verschillende behandelingen gehad, waaronder EMDR, om mijn traumatische jeugdervaring te verwerken. Na deze behandeling stelden ze voor om naar Ypse te gaan om specifiek te werken aan terugvalpreventie. Ik had nog nooit van Ypse gehoord en in eerste instantie was ik terughoudend over nog meer therapie. Mijn behandelaar van de polikliniek is het eerste gesprek meegegaan en het klikte direct met de verpleegkundig specialist van Ypse."

icon-quote

Ik neem mijn kwetsbaarheid mee in de rest van mijn leven. Hoe beter ik hiermee om kan gaan, hoe sterker ik word.

Maaike is erg tevreden over haar traject bij Ypse. "Elke 4 weken heb ik een gesprek waarin van alles aan bod kan komen. Als ik bijvoorbeeld wat meer angst heb ervaren in de weken daarvoor gaan we daarover in gesprek. Ik ben nu een stuk stabieler dan twee jaar terug en kan redelijk op mezelf reflecteren. Maar het helpt dat juist iemand vragen aan me stelt die me dieper doen nadenken. We werken dan een gedachtenschema* uit op het bord wat mij verder helpt. Ik maak er ook altijd een foto van zodat ik het thuis terug kan zien.

Deze kwetsbaarheid neem ik mee in de rest van mijn leven. Hoe beter ik hiermee om kan gaan, hoe sterker ik word. Het is belangrijk dat er een gelijkwaardigheid is tijdens de behandeling. Je moet een klik hebben en elkaar vertrouwen. Dit is bij Ypse zeker het geval. Ook bij telefonisch contact met andere medewerkers merk je dat je gehoord wordt. Ik heb dit tijdens mijn opnames wel eens anders meegemaakt. Nu sta ik steviger in mijn schoenen maar juist in die kwetsbare periode bij een opname is het goed als de hulpverleners hier oog voor hebben."

 

"Na mijn eerste aarzeling ben ik nu zo dankbaar dat ik dit traject bij Ypse kan volgen. Ik kan dit een jaar doen en dan kijken we weer verder. Soms zou ik willen dat er ook daarna een mogelijkheid zou zijn om regelmatig een vinger aan de pols te houden. Dat ik bijvoorbeeld elk half jaar een gesprek heb over hoe het met me gaat en of er lastige momenten zijn geweest die ik wil bespreken. Bij lichamelijke ziektes is het heel normaal om regelmatige een check-up te hebben, maar wat mij betreft is dit ook belangrijk bij psychische kwetsbaarheid."