Herstelondersteunende zorg

Herstel betekent bij Ypse niet dat er net als bij een dokter alleen maar naar de aandoening gekeken wordt. We kunnen een diagnose gekregen hebben waarvan we weten dat we het er mee moeten doen, dat het nooit meer echt over gaat. Een problematiek die invloed heeft op ons hele leven, op onze familierelaties, ons werk, hobby’s, relaties, zingeving, mobiliteit. Ons leven ligt aan duigen. Herstellen heeft niet alleen te maken met de diagnose, maar ook met het herstellen van ons leven. Alle aangedane aspecten verdienen aandacht om te leren hoe we weer volledig kunnen leven. 

‘Herstellen is een persoonlijk, uniek proces waarin iemand de draad weer probeert op te pakken en zijn leven opnieuw inhoud en richting probeert te geven’
(Anthony, 1993, Deegan, 1995)

Bij Ypse staat de cliënt in alle opzichten centraal. De cliënt bepaalt samen met de hulpverlener welke doelen er worden gesteld en beslist mee over de behandeling. De cliënt onderneemt zoveel mogelijk zelf de acties die nodig zijn om te herstellen van de aandoening en ook de gevolgen van de aandoening te verbeteren. 
De medewerkers van Ypse werken er actief aan om hun focus op alle leefgebieden van de cliënt te behouden en de cliënt te volgen in zijn behoefte. Samen wordt een probleemgebied vanuit verschillende kanten bekeken en besloten wat de aanpak zal zijn. De hulpverlener heeft daarin een begeleidende rol en de cliënt een actieve. Vaak komen er opdrachten en ideeën uit deze gesprekken voort en worden er stappen gezet ter verbetering van de leefsituatie. Door dit zo te doen vindt de cliënt zijn eigen kracht terug.
Steun bij herstel komt vooral neer op het helpen vragen stellen in plaats van het helpen antwoorden te vinden.

Bij Ypse gaat de zorg hand in hand met het concept ‘positieve gezondheid’, ontwikkeld door Machteld Huber.

                             Spin van Huber

Spin van Huber

Mensen zijn meer dan alleen hun ziekte of beperking. Zij zijn vader of moeder, partner, broer of zus, kind, vriend of vriendin, werknemer en nog veel meer. Om het gezondheidswelzijn in kaart te brengen, onderscheidt ‘positieve gezondheid’ zes levensgebieden. Samen met de cliënt en naasten kunnen we het ‘spinnenweb’ in kaart brengen en begeleiden we cliënten in al deze levensgebieden.

Meer over Ypse

Ypse Quotes

Quotes


Deelnemer preventie STARR cursus:
“Ik heb gebruik mogen maken van het aanbod van Ypse voor een online STARR training. Deze training heeft mij veel verder geholpen met de negatieve gedachtes die op dat moment door mijn hoofd speelde. Ik ga het leven een stuk positiever tegemoet.”

Deelnemer KOPP/KOV Volwassenen cursus:
“Beide medewerksters van Ypse waren erg professioneel, kwamen afspraken na en zijn oprecht betrokken bij hun cliënten. Ik heb gebruik gemaakt van de KOPP/KOV groep voor volwassenen omdat ik kind ben van verslaafden. Erg informatief, interessant en helpend.”

ypse-folders-en-telefoon_default

Contact Ypse

Hoofdlocatie:
Gezondheidscentrum West
Kooikersweg 203 E
5223 KE ‘s-Hertogenbosch

Locatie Bethaniestraat:
Bethaniestraat 2
5211 LJ ‘s-Hertogenbosch

Locatie San Salvatorkerk:
Gezondheidscentrum Orthen
Schaarhuisstraat 14
5231 PV ‘s-Hertogenbosch

Locatie Zaltbommel (vanaf jan 2024Hogeweg 131, 5301 LL Zaltbommel

Locatie Cuijk:
Spinding 13, 5431 SN Cuijk

Locatie Oss:
Gezondheidslaan 65, 5342 JW Oss

Locatie Uden:
Loopkantstraat 25, 5405 AC Uden

Ypse heeft vanaf nu ook avondpoli op maandag, dinsdag en woensdag. Let op! Wij zijn dan niet telefonisch bereikbaar.

Telefoon  073 – 22 000 44
E-mail      info@ypse.nl

Ypse is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren. Met uitzondering van feestdagen.

Buiten kantooruren kunt u, in het geval van crisis, contact opnemen met uw huisarts of de huisartsenpost.

Voor niet dringende zaken kunt u de voicemail inspreken of een e-mail sturen.

feedback-2_default

Reactie op preventie activiteiten

“Het was boeiend, concreet, praktisch, herkenbaar, nuttig en leerzaam :). Het sloot heel mooi aan bij de praktijk van Go4it!”

– reactie naar aanleiding van presentatie Go4it! en Humanitas over preventie Jeugd